Tromlenyt Nr 2, 2004

Indhold
Danmarks Vejmuseum
Marshall
Stenknuser
Vølund Senior
Tromle-nyt

Danmarks Vejmuseum

Med vedtagelsen af finansloven fik Danmarks Vejmuseum penge til etablering og drift. Desværre gik der politik i sagen, fordi en flok grådige museumsfolk og politikere regnede med at kunne lægge deres klamme hænder på pengene. Beslutningen om hvor Danmarks Vejmuseum skal ligge er blevet udsat i 6 måneder mens at trafik-ministeriets folk undersøger sagen. Damptromleklubben støtter 100% et Vejmuseum på Andelslandsbyen Nyvang.

Hvis det besluttes at ligge Danmarks Vejmuseum et andet sted vil Damptromleklubben forblive på Andelslandsbyen Nyvang.

Marshall

Marshall projektet skrider stille og roligt frem.

En af det tunge opgaver som vi har set frem imod har været monteringen af ophakkerapparatet. Ophakkerapparatet er en anordning, som kan rive vejbelægningen op

( Ekstraudstyr jfr. Marshall ). Ophakkerapparatet er monteret på højre side af tenderen bag bagvalsen. Det viste sig hurtigt at der kom nogle gode udfordringer fra denne opgave, idet at der skulle laves en ny aftstandskolds i træ (noget vi ellers kun bruger til opfyring), samt at hele monteringen skulle laves vandtæt. Den gamle afstandsklods var lidt mør nogle steder så vi måtte ud for at finde et stykke 4” planke som kunne bruges. Efter lidt leden fandt vi en ”stump”, som passede. Med knofedt og en rundsav blev den tildannes til den rette form (skønt materiale…). Så skulle der laves 6 bolthuller og et antal fordybninger til tenderens nittehoveder. Vi borede de seks 25mm huller på vores radialboremaskine, og ved en prøvemontering passede de 5 af hullerne, mens Steffen måtte flytte det sidste lidt. Problemet med at lave monteringen vandtæt blev løst med Borups ”Tagtæt”, som en tyktflydende masse der klæber og tætner godt. Det bliver spændende at se hvordan den virker når tromlen kommer ud og køre.

Maskinen begynder også at tage form. ”gangtøjet” er blevet poleret op, og ligger og venter på at blive monteret. Stempelstokkene er blevet pudset af, og som dette skrives er de nye stempleringe ved at blive fremstillet.

Stenknuser

Stenknuseren som vi købte i Sverige i sommers, skal have en ny ”gamle” farve. Vi spurgte ”Maskinskyddarna” i Sverige om det kendte noget til fabrikatet ”Svedala”? ”Jo, det gør vi – du kan ringe til dem – det har måske endda reservedele”. Desværre havde de ikke den fjeder vi manglede, men de kunne fortælle at maskinen skulle være ”Maskin-grå” (den maskin-grå som var at få fat i den dag den blev malet på fabrikken..) Desuden skulle hjulene være røde og svinghjulene skulle stafferes sorte på kanterne.

For at gøre det lettere at bugsere stenknuseren, har Bent Delfs lavet en ny trækstang, som har samme længde som afstanden mellem hjulene.

Vølund Senior

Det er ikke gået så stærkt hos os i et stykke tid fordi vi har haft en masse snak om nitteprocedurer mm. med Erik Rothmann og Helge Simonsen.

Kedlen oplagt i en ny rullebuk, således at vi kan dreje den rundt når den forreste rørplade skal nittes.  

Det er Villy, Henning og Hans som står og drøfter sagen. Se bort fra Hennings kedeldragt. Der står ikke Vestas, men Vølund på den !!!!!!
her ligger kedlen alene i rullebukken, med en  høj galge over, så den kan tumles med et par kædetaljer.
Gerhardt står med den nye rørplade klar til indsætning i rundkedlen. Pladen er produceret hos Pridham, vi har selv boret og afdrejet den, og der er pånittet en ny T-jerns afstivning på det frie pladefelt over hullerne. Det blev lavet ovre hos Helge en dag i januar sammen med Erik Rothmann. Det var Harry og Hans som tog derover.

Gerhardt og Hans som er lige ved at have pladen puttet ind i rundkedlen. På nuværende tidspunkt er den presset helt ind på plads, og de nye nittehuller, er boret i pladeflangen.

 

 

De nye gevind støttebolte som er monteret med 8 mm overlængde efter Eriks anvisning. Gevindene er skåret med en lang 5/8" snittap som vi har købt hos Pridham. De oprindelige bolte var 1/2", så de nye er neddrejet på midten til samme kernediameter som 1/2" for ikke at blive for stive.

Vi regner med at Erik og Helge om kort tid skal til Esbjerg for at sætte os i gang med den kolde nitning af stagboltene, samt for at lave den varme nitning af rørpladen. Det bliver formentlig to separate arbejdsdage.

Jørgen Hansen

Tromle-nyt

Vi er fortiden i færd med at digitalister alle de gamle ”tromle-nyt” og lægge dem på vores hjemmeside. Næsten alle Tromle-nyt fra SDDV-nyt er blevet OCR-scannet og lagt på siden. Lige nu er vi i gang med årgangene 1989 til 1993. 

yy
Copyright © 2000-2014 by Steen Rudberg.
Last updated: 10. april 2014 13:16:25 +0200.