Tromlenyt Nr. 1, 2003

Indhold:
Julemarked på Nyvang
Klar til Varm-trykprøve
Skorstenskraven
”Senior holdet”
Adskillelse af Vølund Senior

Julemarked på Nyvang

Andelslandsbyen Nyvang afholdt i december 2002 sit tilbagevendende Julemarked sidst i november. Damptromleklubben deltog i år igen med en aktiv stand. I år havde vi lavet et slideshow som viste Marshall projektet fra 1997 og til nu. Slideshowet fik mange til at stoppe op og vi fik gode tilbage meldinger fra gæsterne. Vi skal helt sikkert følge succesen op næste år.

På den sidste åbningsdag den 8.  december nåede Andelslandsbyen sin gæst nr. 50.000. Årets besøgstal endte på 50.499 betalende gæster i denne sæson.  Tillykke til Andelslandsbyen med endnu et rekordår.

 
Slideshow og nymalede tromlestumper.

Marshall

Klar til Varm-trykprøve

Siden rørene kom i kedlen har det næste mål været at kunne trykprøve kedlen. Kort sagt betyder det at alle huller i kedlen skal lukkes, med propper, armaturer, haner & cylinderblokken. Desværre havde vi mistet alle armaturer og haner til kedlen, men en dag ringede en flink mand som, havde fået dem i bytte for arbejde han havde udført for Jørgen Permin's søn Christian. Erik og Per har ledet arbejdet med at monter kedlen, og den blev kold-trykprøvet inden frosten satte ind. Erik har varslet at han nu er klar til varm-trykprøven.

Skorstenskraven.

Marshall tromlens skorsten er udstyret med en flot messingkrave i toppen. I forbindelse med vore mange flytninger, havde skorstenskraven fået en stor bule. Vi kunne ikke umiddelbart finde nogen der kunne rette den ud. Så - i forbindelse med Græsted Veteran Træf havde vi fået en af vores engelske venner til at tage den med til England og få den repareret. Lige for vi skulle aflevere skorstenskraven, løb vi på Henrik Barslund. Henrik kikkede på den og spurgte hvor vi skulle hen med den. Vi fortalte ham hele historien, og han sagde "Den kan jeg lave".
Som sagt - så gjort. Henrik har rettet bulen ud, og man kan faktisk ikke se hvor den har været.

Skorstenskraven er blevet poleret / monteret og skorstenen er sat på kedlen – det begynder at ligne en damptromle igen.

Vølund Senior

”Senior holdet”

De 12 pensionerede smede som arbejder på Vølund Senior tromlen, er alle medlemmer af Senior Klubben under METAL i Esbjerg.

Klubben blev stiftet i 1980, og havde fra starten 33 medlemmer. I dag er medlemstallet oppe på 170. Klubbens formål er at samle “kontingentfrie og efterlønsmedlemmer af Metal i Esbjerg til møder og sammenkomster mm”. Arrangementerne spænder meget bredt, og har i de senere år typisk været fisketure, virksomhedsbesøg, busudflugter, foredrag, filmaftner, feriearrangementer, kurser, fester og banko. 

En del medlemmer lægger især i sommer-halvåret mange timer i Arbejdende museums-værksteder f.eks. på Museumsfyrskibet i Esbjerg havn, og på Fiskerimuseet. Om vinteren er der kursus og værskstedsaftener på Teknisk skole.

Gennem årene har Babcock & Wilcox Vølund stillet værkstedsfaciliteter til rådighed for Senior Klubbens medlemmer, og der for var det ganske naturligt at Senior Klubben skulle være med til at restaurer Vølund Senior.


Til julefrokosten den 28/11, havde holdet fundet frem til Henry Pedersen (midt i billedet). Henry Pedersen har selv kørt damptromle tilbage i 50erne, og han kunne fortælle en masse.

Holdet består af: Poul Christensen, Hans Meldgård, Knud Nielsen, Harry Hansen, Svend Erik Kristensen, Henning V. Lauersen, Willy Pedersen, Per B. Thomsen, Egon Mosgård, Preben Hansen & Egon Pedersen.

Adskillelse af Vølund Senior

Efter at Vølund Senior kom til Esbjerg, fik den plads i en af de små haller, hvor holdet kunne går og arbejde på tromlen uden at de var i vejen for produktionen. Første store job var adskillelse og registreringen af tromlen. Desværre er der ikke ingen tegninger af damptromlen bevaret, så det er vigtigt at adskillelsen bliver dokumenteret. Nu står Kedlen afmonteret og klar til tykkelses-måling af div. pladefelter. De fleste er OK. Forreste rørplade mangler lidt tykkelse samt en stump flange i bunden. Rørpladen i fyrkassen, er ret tyndslidt mellem rørene.

Copyright © 2000-2014 by Steen Rudberg.
Last updated: 10. april 2014 13:16:25 +0200.