Tromlenyt nr 2, 2000

Indhold:
Referat, generalforsamlingen
Aktivitetsdage i foråret
Boltlager
Marshall
Trykluft

Referat, generalforsamlingen:

1.      Valg af dirigent: Bent Delfs blev enstemmigt valgt som dirigent, og konstaterede at generalforsamlingen var lovligt indkaldt. Derefter gav han ordet til formanden.

2.      Formandens beretning, 1999.

Den altoverskyggende og mest tidsrøvende begivenhed i 1999 var Græsted veteran Træf (GVT). Dette arrangement lavede Damptromleklubben i samarbejde med NSjK. Damptromleklubben brugte i forberedelsesfasen omkring 500 arbejdstimer på dette projekt. Derudover var der i alt 16 medlemmer i funktion hele weekenden mens træffet stod på.

I alt var der fordelt over begge dage 4300 besøgende. En god forbedring i forhold til 1998. Overskuddet var også godt, så der var en god portion til Damptromleklubben.

En væsentlig portion salt i såret var den uprofessionelle og obstruerende måde dele af NSjK’s ledelse gav deres bidrag til arrangementet forberedelse og gennemførelse. Dette gør Damptromleklubben ikke fremover kan lave sådanne arrangementer med NSjK.

Før Græsted Veteran Træf løb af stablen nåede vi da at afholde SWAPMEET 1, 1999. Det forløb fint, og ugen efter var der en halv sides artikel om SWAPMEET i Berlingske søndag, bilsektionen.

Da blandt andet SWAPMEET er ved at nå en stor omsætning at loven kræver MOMS registrering af Damptromleklubben, blev dette gjort kort før SWAPMEET 1, 1999.

I løbet af Nyvangs åbningssæson har Vølund Junior været ude at køre en del gange, og bortset fra et par regnbyger ved enkelte lejligheder er det altid pragtfuldt med tur rundt i terrænet. Vi føler os virkelig hjemme sammen med alle de andre aktiviteter i Andelslandsbyen. Tre dage før en vore køredage i august på Nyvang blev formanden kontaktet af en journalist fra Holbæk Amts Venstre blad. De ville gerne lave en artikel om Damptromleklubben. Det kunne jo ikke være bedre. Journalisten blev inviteret ud på en køretur, fotografen fik taget nogle billeder, Vi fik farvebillede på forsiden, og mere end en halv sides omtale i mandagens udgave af Holbæk Amts Venstre blad. Et af de overskydende billeder fra artiklen fik vi senere lov til at bruge til vores julekort.

Midt i september var Vølund Junior på egnsmuseet Bredekærgård ved Ishøj. Dette var i forbindelse med deres nostalgi-dag.

Når der nu var så kort tid til SWAPMEET og så lille afstand til Tåstrup blev der lavet en aftale med Falck i Høje Tåstrup om at parkere Vølund der frem til SWAPMEET. Dagen før kørte Bent Delfs og undertegnede så tromlen over til City 2. Turen fra Falck og til City 2 går ad Hveen boulevard henover banen, og præcis da vi kom hen over broen var en DSB-medarbejder ved at rangere en S-togsstamme på plads 20 m foran broen mod Høje Tåstrup station. Vi hilste selvfølgelig med fløjten, og han kiggede lidt uinteresseret på broen og os, så fløjtede igen, langt fløjt. Så gik det op for ham hvad det var han så på broen. Så fik han gang i fløjten, og til sidst løb han ud på perronen, vinkende og sendte os fingerkys. Selve SWAPMEET 2, 1999 gik fint, dog lidt færre besøgende end i foråret, og vi kan stadigvæk blive bedre til at afvikle dagen.

Med årets store begivenheder i  bakspejlet, kunne vi begynde at kigge lidt på det interne arbejde.

Projektet Marshall No. 76089. På nuværende tidspunkt har FORCE Instituttet lavet analyse af kedlens vitale dele, og på grundlag af disse oplysninger har vi holdt et møde med Arbejdstilsynet (AT), og i samråd med dem besluttet fremgangsmåden for reparationerne på kedlen. Endesvøbet foran rørvæggen i røgkammeret skal skiftes, selve rørpladen skal fyldes ud med svejsning, og der skal skiftes omkring 20 nitter i samme. Ved samme lejlighed blev Vølund Junior synet og godkendt for de næste 2 år. Udover at godkende Vølund Junior havde AT flere “gaver” med til os. Først og fremmest er prisen for kedelsyn af mindre kedler faldet til et fornuftigt niveau. Fra at det før kostede Kr. 3000,-pr. år, bliver nu kun faktureret for det det faktiske tidsforbrug ved selve kedelsynet, så nu ligner det et beløb omkring Kr. 500,- pr. år, og det er vi ikke kede af. Den anden “gave” var papirer de fleste af vore tromler der ikke er i drift. Det drejer sig om de originale godkendelsespapirer, oversigtstegninger og den fulde korrespondance fra fabrikstilsynet som det tidligere hed.

Mellem jul og nytår flyttede vi vores Wallies & Steevens “Advance” tromle. Tromleremisen på Græsted station hvor den stod, skulle bygges om til metalværksted, så nu har vi fundet et nyt opbevaringssted til den.

Hjemmesiden: www.damptromleklubben.dk hedder vores hjemmeside. Den er blevet til i perioden november-januar med Steen Rudberg som ankermand. Indholdet spænder fra praktiske oplysninger om SWAPMEET til links pegende på SDDV og engelske Road Roller Association. Siden vil løbende blive opdateret.

Sidst i januar måned i år var Steen Rudberg og Bo Rudberg på besøg hos Anne-Lise Jørgensen. Vi fik lov til at gå ned i Svend Jørgensens arkiver, og fandt mere end 1,5 hyldemeter materiale  og billeder om Damptromleklubben. Bagefter blev der budt på kaffe og kage, og det blev til en lang hyggelig snak. Der skal lyde en stor tak til Anne-Lise for hendes imødekommenhed.

Formandens beretning blev godkendt uden bemærkninger.

3.      Godkendelse af regnskab: Kasserer Steen Rasmussen fremlagde det reviderede regnskab. Regnskabet blev godkendt uden bemærkninger. 

4.      Valg af formand, kasserer, og 1. bestyrelsesmedlem. Bo Rudberg, Steen Rasmussen og Peter Hansen blev genvalgt uden modkandidater. 

5.      Valg af revisor: Lone Madsen blev genvalgt uden modkandidat. 

6.      Fastlæggelse af kontingent for det kommende år: På grund af stigende omkostninger til Blandt andet SDDV-nyt foreslog bestyrelsen følgende: Junior: kr. 100,-; Senior: kr. 150,-, og familie: Kr. 250,-. Dette blev vedtaget. 

7.      Indkomne forslag: Bestyrelsen foreslog afhændelse af klubbens 18 tons Maffei tromle. Efter en god debat valgte bestyrelsen at trække forslaget. 

8.      Eventuelt: Under eventuelt havde Bo Rudberg omkring 150 lysbilleder fra Svend Jørgensens samling. Disse blev fremvist med historiske kommentarer fra Bo Rudberg, Erik Rothmann og Bent Delfs. 

Generalforsamlingen blev afsluttet kl. 19.00 i god orden, og Damptromleklubben var derefter vært ved et hyggeligt måltid.

Aktivitetsdage i foråret

13-14 maj  Kørsel med samt restaurering/vedligehold af damptromler
27 maj  Restaurering/vedligehold af damptromler
17-18 juli  Kørsel med samt restaurering/vedligehold af damptromler
4, 11, 18 og 25 juli  Kørsel med damptromle.

Boltlager

Damptromleklubben har en stor beholdning af bolte og møtrikken, vel og mærket tomme bolte. Jørgen Permin havde sorteret det hele, og da vi skulle rydde op blev det hele blev pakket i  papkasser som igen blev stablet i store trækasser. Trækasserne har stået på depot på Nyvang indtil nu, hvor vi har afskaffet reoler og en masse stabelkasser (240). Peter Ottosen påtog sig den store opgave det var at pakke alle boltene ud af papkasserne, og han er nu ved at lære at regne i tommer.

Marshall

Arbejdet på Marshall tromlen skrider stødt og roligt frem. Erik Rothmann har skåret røgkammer svøbet (forlængelsen af rundkedler ud i røgkammeret) af så vi kan gøre klar til at få svejst et nyt stykke på igen. Bo Rudberg har været i kontakt med et lokalt Holbæk firma ved navn "Basolith" som er eksperter i kedelarbejde. Basolith har givet et godt tilbud på valsning af certifikat pladen og på påsvejsningen.

Per Ottesen har haft travlt med at splitte maskinen ad, og det ser ikke så galt ud som vi havde frygtet. Sidst cylinder og glider har været skilt ad, har der ved samlingen været brugt en masse grafit, så alle bolte og pakninger slipper meget let.

Trykluft

Damptromleklubben har en stor og god sandblæsningskabine som indtil for nylig har været opstillet i Græsted. Det har været vort ønske at få den opstillet på Nyvang i forbindelse med vort restaureringsværksted. For at kunne bruge sandblæseren skal man jo have trykluft, så vi har ledt med lys og lygte efter en kompressor som kunne opfylde vort behov.

Da det også kneb med pladsen i restaureringsværkstedet var gode rød dyre. Heldigvis havde Nyvang havde brug for et trælager i laden, så vi påtog os at bygge lageret mod at få plads til kompressor og  sandblæser. Vi har bygget et lagerrum i laden af spånplademoduler som vi har taget ned bagerst i restaureringsværkstedet. Samtidigt fik vi løst endnu et problem idet der var stor fare for at vildfarende gnister kunne have antændt en brand bag vægen uden at vi havde haft en chance for at se det.

Copyright © 2000-2014 by Steen Rudberg.
Last updated: 10. april 2014 13:16:24 +0200.