Tromlenyt nr 2, 1997

Sensationel DAMPnyhed er kommet til landet

En løjerlig fyr

Når man kører rundt med en damptromle, og der pludselig kommer en fyr hen for at snakke, og han så slutter af med at sige at han for øvrigt har tænkt sig at købe en traction engine - tjaa, så ryster man let på hovedet, men udveksler selvfølgelig adresser, for hvem kunne ikke tænke sig at være med i forreste geled, hvis et sådant udyr virkelig skulle komme til landet.

Dette var hvad der skete for den lille skare af Damptromleklubbens medlemmer, der var med til dampstævnet i Vejle sommeren 1996. Vi tænkte dog ikke mere over episoden før en mørk vinteraften, hvor telefonen pludselig ringede i det lille hjem på Græsted station. Selv samme fyr fra hin sommerdag ville da blot fortælle at han nu havde været i det store udland og finde sig en damptraktor", som han havde købt og at den ville komme til Danmark i det tidlige forår. Det kan nok være at snakken gik, og selvfølgelig ville vi da gerne komme og kigge på den, og også gerne hjælpe med praktiske ting - jo, Helge var blevet ejer af en damptraktor, og de følgende dage var både Søren og jeg glædeligt overraskede over at der stadig kan dukke nye dampentusiaster op og så endda nogle der synes at være lige så skøre som os selv.

Påskedage på Fyn

Efter at Helge havde sendt et par billeder af vidunderet, og vi havde snakket et par gange i telefon, blev vi enige om at mødes skærtorsdag på Fyn med Helge og hans gode ven Svend-Erik. Spændte på i hvad tilstand dagens midtpunkt - "Hero", en Aveling & Porter traction engine fra 1929 - ville være, mødte vi op til en overdådig frokost, som først måtte indtages.

Efter frokosten gik vi straks i gang med at trække "Hero" udendørs. Den fik en grundig kedeludvask, hvilket var temmelig tiltrængt, hvorefter vi kiggede den godt efter i sømmene. "Hero" er stadig i revision i England, og papirerne der fulgte med så flotte ud. Alligevel tydede rustspor på fyrkassens rørvæg på utætte rør i denne ende. Vi fyldte vand på og gik i gang med at lave en koldtrykprøve. "Hero" kom op på sit arbejdstryk, og der begyndte vandet at stå ud af sikkerhedsventilerne, så det var jo som det skulle være. Desværre viste vores formodning om rørenes utæthed at være rigtig.

Første opfyring i Danmark

En koldtrykprøve er jo ikke det samme som når der er varme på, og med den vished at alt var i orden fra England, blev "Hero" gjort klar til sin første opfyring i Danmark. Helge skulle selvfølgelig stryge tændstikken, og det er sikkert at dette var et stort Øjeblik for os alle. Hele familien var samlet i gården for at overvære begivenheden. Mens "Hero" fik varmen gik vi andre indenfor for at få lidt aftensmad. Egentlig skulle Søren og jeg hjem, men vi blev enige om at blive og overnatte da vi havde det både skægt og hyggeligt. Da vi kom ud igen efter maden var alle rørene tætte! Der kan man se hvad lidt varme kan gøre.

På en bænk med en øl i hånden

Selv da "Hero" var blevet kold igen næste morgen holdt rørene tæt, så vi blev enige om at fyre op for anden gang for at se hvordan maskineriet havde det. Vejret var 'tip top, så en bænk blev fundet frem, og med en kold øl i hånden sad vi nu der og nød synet. Men hov - hvad var det? Solen afslørede at "Hero" faktisk var temmelig nusset. Sekundet efter var vi alle i gang med at pudse, polere og smøre op. Selv alt kobber og messing fik en tur med Brasso'en, og pludselig var det blevet en meget smukkere maskine at kigge på.
I løbet af formiddagen troppede en god del af nabolaget op for at se hvad den "skøre" Helge nu havde fundet på. Så da der var tryk på lige før frokost var der mange vidner der skulle overvære når nu "Hero" skulle bevæge sig for første gang i sit nye hjemland.

Først blev maskineriet startet ude af gear, hvilket gik fint. Derefter blev "Hero" sat i første gear, og lige så fint begyndte den tunge maskine at flytte sig hen over gårdspladsen. Brændebunken var svundet en del, så den første køretur kom til at gå over til naboen for at få "tanket op", han havde nemlig en stor bunke koks liggende.

Eftermiddagen gik med at starte et par af Helges fine veterantraktorer op, og inden længe var der en fin parade på gårdspladsen, bestående af en éncylindret Fieldmarshall traktor, en Lanz Bulldog med glødehoved og en Aveling ~ Porter damptraktor. Se det var en made at tilbringe et par fridage på.

Det skal siges til sidst at "Hero" står foran en omdøbning til et dansk navn, når Helge har fundet på et godt et, så når du ser en damptraktor på gaden, skal du ikke kigge efter "Hero". Det nye navn vil sikkert blive offentliggjort senere i dette medie.
Helge håber på at kunne vise sin damptraktor frem til veterantræffet i 1998 i Græsted, men inden da er der mange småting der skal klares, bl.a. en godkendelse af arbejdstilsynet herhjemme.
l hvert fald:

Tillykke til Helge og Svend-Erik

Dorthe Munk Plum

Copyright © 2000-2014 by Steen Rudberg.
Last updated: 10. april 2014 13:16:24 +0200.