Tromlenyt nr 1, 1996

Omkring en damptromle
Stedet er City 2's grønne P-plads. Årets andet Swapmeet er i fuld gang. Formiddagen gik for mit vedkommende med at sælge stadepladser ved indgangen og assistere ved optøning af pølser/salg af øl og vand. Da jeg over middag kunne se, at jeg kunne undværes, drev jeg over til damptromlen, som Søren og Dorthe var kommet buldrende med dagen i forvejen. Ved tromlen stod vores formand og snakkede med nogle af de besøgende. Jeg begyndte at kigge på tromlen, duften af kulrøg, damp og varm smøreolie er jo himmelsk, jeg stod faktisk og genoplevede min tid i jembaneklubben, hvor jeg har fyret nogle timer i damplokomotiv.
"Tillykke med det", sagde formanden lige pludseligt, og så gik han over til pølsevognen.
"Tak for det", sagde jeg, og der stod jeg med denne dampspyende maskine på 7 tons.
"Tja, hvad så", tænkte jeg, "ingen skulle i hvert fald komme og sige, at jeg i løbet af en time hverken havde vand, damp eller fyr". Vandstanden blev checket. den stod 1½ cm fra toppen af glassene, ret så ud til at være i god orden, og maskinen stod og arbejdede roligt i frigear.
Der var så tid til at snakke med folk, og der kom mange besøgende for at kigge på tromlen. Da jeg syntes at det blev for kedeligt at se maskinen køre samme vej rundt, vendte jeg omdrejningsretningen. Så tog pokker ved den, det varede lidt inden jeg vænnede mig til, hvor håndhjulet til dampventilen skulle stå. Nåh men det gik da.
Noget jeg ikke rigtigt kunne få magt med, var den forbistrede fødevandsinjector. Når sådan en bliver for varm spyer den bare damp ud. Da vandbehovet opstod fik jeg ved hjælp af Peter Hansen fundet ud af, hvordan den mekaniske fødevandspumpe virkede. Der skulle drejes en hane ved vandtanken, så pumpes vandet på kedlen i stedet for retur i tanken.
Da Swapmeet skulle til at slutte, kørte formanden damptromlen rundt på pladsen og holdt stille foran de nærmeste stadepladser. Ved hjælp af dampfløjten blev Swapmeet fløjtet af derefter skulle damptromlen tilbage til Falck i Høje Taastrup.
Med formanden ved dampventilen, Anne Marie ved styrehjulet, og mig sagde hunden på kulkassen, gik turen hen til Falckstationen.
Da vi kom derhen tøffede vi ind på pladsen, og fandt der en dør, hvor vi regnede med at vi skulle henvende os for at få at vide, hvor vi skulle stille tromlen. Jeg blev siddende på tromlen, mens formanden og Anne Marie gik over til døren, der så var låst. Der hang så en telefon på dørkarmen.
Den tog Anne Marie og ringede op til hovedcentralen, og forespurgte en sikkert meget forbavset kvindelig centralbestyrer, hvor en medbragt damptromle skulle parkeres. Der fulgte så en konversation, og pludselig var Jørgen og Anne Marie væk.
Jeg kom så til at se, hvordan tromlen holdt netop foran en af portene. Hvis der kom en storalarm, ville der helt klart blive ballade; så jeg satte tromlen i gang og futtede rundt om bygningen, hvor Jørgen kom mig i mode, og sammen fik vi tromle parkeret det rigtige sted.
Derefter gik turen i varevogn tilbage til City 2s parkeringsplads.

Bent Delfs

Copyright © 2000-2014 by Steen Rudberg.
Last updated: 10. april 2014 13:16:24 +0200.