Tromlenyt nr 4, 1995

Indhold

SwapMeet
Kort nyt
Generalforsamling i Tromleklubben

SwapMeet

I dagene op til Damptromleklubbens SwapMeet søndag den 1. oktober var vejret koldt og regnfuldt, og det så ikke meget ud til at dét ville ændre sig. Kassereren og jeg blev enige om, at hvis der ikke kom nogen mennesker måtte vi jo drikke øllet selv. Faktisk blev det ikke alene tørvejr, men ligefrem solskin, da det blev søndag, og hele City 2's blå parkeringsplads sat dele af den grønne var fyldt op. Der var ikke nogen, der havde lyst til at stå under taget - dér var også væmmeligt koldt, hvilket kantinepersonalet erfarede, de blev nemlig ikke spurgt, hvor de havde lyst til at stå.

Alskens ting og sager for veteranbil- og motorcykelentusiaster blev falbudt fra staderne. Den uindviede kunne fristes til at kalde det skrammel, men dét tør jeg naturligvis ikke gøre i dette forum. Der var sikkert nok mange gode ting iblandt. For sådan én som mig, der ikke har et klap forstand på biler og biltilbehør, var det lettere at værdsætte de mange fine finbiler, den ene flottere end den anden, der stod til beskuelse oppe på den grønne parkeringsplads. Jeg blev meget forelsket i en fiks lille sort Daimler.

Som en særlig attraktion ved dette SwapMeet havde vi Vølund-tromlen med. Den stod nede ved siden af kantinen og kørte lidt frem og tilbage -- samt efter flere kaffebønner, da vi løb tør. Desværre var den ikke så flot som den kunne have været, for der var ikke nogen der havde tænkt på at tage en flaske Brasso med, og de havde det ikke nede på tanken. Faktisk vidste den stakkels unge mand dernede ikke engang hvad Brasso var. Kassererens kone syntes det var for dyrt at købe Slipol, så vi nøjedes med en flaske petroleum. Det var da også langt bedre end ingenting.

Da vi lukkede butikken skulle tromlen køres hen på den lokal Falck station, hvor den havde faet lov til at overnatte. Jeg fik lov at styre den (pænt i siksak) mens formanden passede kedlen. Vi vakte temmelig meget opsigt på motortrafikvejen. Nede på Falck stationen vidste vi ikke præcis hvor vi skulle parkere, og der var ikke nogen mennesker at se, så jeg tog et telefonrør der hang der til formålet og fik fat i en dame ved det centrale omstillingsbord. Hun blev noget forundret da jeg spurgte hvor vi måtte stille vores damptromle. "Æh - en damptromle? Hvor har I faet den fra?" spurgte hun. "Det er da vores egen", svarede jeg. Da samtalen var ved at have nået et dødt punkt prikkede formanden til mig og sagde at jeg skulle bede om vagthavende i Tåstrup, og så gik det alt sammen alligevel i orden.

Næste Swap-Meet finder sted søndag den 28. april'96 samme sted.

Kort nyt

Vølund-tromlen er blevet flyttet ned til formanden på Møn.

Vinterens projekt i Græsted er Advance tromlen, som skal syres ud.

Tromle-nyts redaktør er bortrejst de første seks måneder af næste år, så medmindre en vikar melder sig, bliver der ikke mere nyt fra tromleklubben før jeg kommer hjem igen.

Anne Marie Marckmann

Generalforsamling i Damptromleklubben

Holbæk-afdelingen savner arbejdskraft

Tromleklubben afholdt generalforsamling søndag d. 29. 10. på stationen i Græsted. Foruden formanden mødte ni medlemmer op

Formanden Jørgen Permin afgav beretning og indledte med at sige, at han i virkeligheden ikke er den rette til at afgive beretning om hvad der er foregået i Damptromleklubben, fordi det meste sker i Græsted og ikke på Møn. Han kunne dog nævne at Vølund'en trænger til en kærlig hånd efter at have været brugt i 10-12 år siden den blev restaureret. Den har brug for en ny kvadrant og forbedring af stanglejerne. Tromleklubben har to tromler stående på Villadsens Fabrikker i Kastrup, en Aveling & Porter og en Marshall. Det er begrænset hvor længe de kan få lov at blive stående, så de bør snarest flyttes et andet sted hen.

Aveling'en har vist sig at være i dårlig stand i kedlen, idet 20 støttebolte er tæret over, heraf fire eller fem på stribe. Fyrboksen bør udtages for at kunne inspiceres for tæringer, og hvis tromlen skal kunne køre må den om nødvendigt have en ny fyrboks. Jørgen har kontakt med en mand i Chesterfield, som kan lave en for os.

Søren Lindkilde fortalte at aktiviteterne i Græsted har betydet megen værdifuld reklame for klubben. På den måde har aktiviteten virket selvforstærkende. Han nævnte også, at klubben har fået flere nye medlemmer, og at medlemmernes gennemsnitsalder samtidig er faldet mærkbart.

Peter Hansen efterlyser arbejdskraft til Tromleklubbens Holbæk-afdeling. Kastrup-tromlen står trygt og godt på museet Nyvang og forfalder ikke, men bliver heller ikke sat i stand, og Peter vil gerne i kontakt med i hvert fald to håndværkere, der vil være med til at gøre Kastrup'en køreklar.

Da klubbens regnskab var blevet gennemgået blev Jørgen Permin genvalgt til formand, Steen Rudberg til sekretær, Bo Rudberg til revisor og Peter Hansen til bestyrelsen. Desuden blev Søren Lindkilde valgt til bestyrelsen, Anne Marie Marckmann til suppleant og Steen Rasmussen til kasserer.

Under "Eventuelt" opfordrede Jørgen Permin til, at vi overvejer en strukturændring i Damptromleklubben. Af hensyn til bl.a. momsen kunne man dele klubben i en momsregistreret støttegruppe, som koncentrerer sig om at tjene penge til klubben, og den almindelige forening, som tager sig af det praktiske arbejde med tromlerne og i hvis kasse kontingenterne går. I denne forbindelse skal det først og fremmest undersøges, om det kan betale sig at blive momsregistreret.

Dorthe Plum udbad sig en adresseliste over klubbens medlemmer, samt et eksemplar af klubbens love af hensyn til de nye medlemmer. Desuden foreslog hun at der blev nedsat et Udflugts- og Underholdningsudvalg. Et udvalg blev også nedsat til at gøre status over tromlerne og udarbejde en arbejdsplan for hvilke tromler der skal restaureres i de kommende år. Udvalget skal tage alle tromlerne i øjesyn og tage stilling til hvad der skal gøres, hvad det vil koste, hvor lang tid det vil tage samt hvilke faciliteter og hvilke folk klubben råder over. Desuden skal udvalget foretage en prioritering af arbejdsopgaverne.

Endelig sagde Jørgen Permin, at vi bør tage stilling til hvilken samarbejdsform vi fremover skal have med Vejmuseet i Fanefjord.

Generalforsamlingen blev afsluttet over et veldækket frokostbord.
Copyright © 2000-2014 by Steen Rudberg.
Last updated: 10. april 2014 13:16:24 +0200.