Damptromlehallen

 

I gennem tiden har Damptromleklubben holdt til mange steder. I starten stillede forskellige medlemmer plads til rådighed for klubben og senere da samlingen blev større fik vi adgang til opbevaringsmuligheder hvor store dele af samlingen kunne være.

Vores første Damptromle Vølund Junior fik plads i Jørgen Permin's forældres forhave på Jernbane Alle, i Tåstrup, hvor den blev demonteret, og man fandt ud af at kedlen var tæret, hvilket man ikke på det tidspunkt kunne reparere.

Senere købte Jørgen Permin en Marshall damptromle (Som han overdrog til Damptromleklubben i 1976). Denne tromle blev restaureret i forhave på Jernbane Alle. Senere kom der et lokomobil og en transportabel kedel til ( Begge tilhørende det der dengang hed "Landbrugsmuseet" )

 

Kilde ukendt

Foto Svend Jørgensen
Vølund Senior  
 
Da fik Aveling & Porter damptromlen var der ikke mere plads i Permin's forhave, så Jørgen måtte finde et andet sted, hvilken blev på det betonelementstøberi han arbejdede på.

 

 

Jørgen Permin & Store Bjarne

Foto Svend Jørgensen

På et tidspunkt fik Svend Jørgensen organiseret at Damptromleklubben kunne få plads i laden på Borupgård i Snekkersten, hvor store del af samlingen blev samlet.

I 1976 skulle Borupgårds lade bruger til andet formål og med Helsingør Kommunes hjælp fik Damptromleklubben et 10 årigt lejemål på Tinvej i Espergærde.

Postkort  
Aveling & Porter  
Marshall'en  

Jørgen Permin i værkstedet Foto: Jørgen Permin
   

Med udgangen af 1986 udløb lejeaftalen, og da ejeren ikke var filantrop, måtte Damptromleklubben se sig om efter andre steder at have sin samling. Damptromler, vogne og andre effekter blev spredt rundt i landet.

  • Advance tromlen kom til Mårum  ( og senere til Græsted Station)
  • Kastrup tromlen kom til Økomuseet Nyvang, hvor Peter Hansen var ved at bygge et savværk.
  • Lokomobilet gik retur til Landbrugsmuseet
  • Resten kom til Danmarks Vejmuseum i Store Damme på Møn & på Jørgen Permin's grund i Damsholte.
Kastrup damptromlen  
 
   
Vølund Junior foran vejmuseet på Farø  

Saftstationen i Store Damme
Billed lånt fra https://www.saftstationen.dk/
Advancen i Græsted

Da Danmarks Vejmuseum gik konkurs, og Jørgen Permin døde, måtte vi igen se os om efter et nyt sted til samlingen. Peter Hansen fik sig en snak med direktøren på det der nu hed "Andelslanssbyen Nyvang", og Formand Bo Rudberg kunne så lave en aftale om at Damptromleklubben flyttede ind på Nyvang i den Røde Lade, og med udendørs depot i Stakladen.

I den Røde lade fik vi indrettet os i den ene ende af laden med plads til restaurering og vedligehold og et lille depotrum i det bagerste hjørne.
Midt i det hele stod der en Dampmaskine fra Sukkerfabrikkerne, og en lokomotivkedel , som skulle bruges på savværket.

Forholdene var primitive, min vi fik lov til at bruge smedeværkstedet, hvor der var en opvarmet kaffestue.
Damptromlerne fik plads lange ydervægen, hvor der var tre skydeporte, så det var let at få damptromlerne ud når det skulle fyres op.

 

 

 
   
 
   
   
   
   
Frokost i laden Frokoststuen i smedjen
 
Arbejdsbord bagerst i restaureringsområdet  

I 2009 fik Formand Steen Rudberg en ide om at bygge et rigtigt værksted, og arbejdet blev sat i gang. Samtidigt blev det-kolde-lager udvidet og der blev lavet et uopvarmet lagerrum og en svejsekabine og der kom to flotte porte ind til restaureringsområdet.

 

 
Plantegning over Damptromleklubbens værksteds og restaurerings plads.

Når man bor i Den Røde lade, så er der lige et par detaljer der skal tages med i den samlede betragtning. Lade skulle selvfølgelig også bruges til andet end damptromler, Der var Juletræ, Traktorsamling, fester, og den årlige tilbagevendende kvægudstilling.

Juletræet med sit pynt laver af lokale skolebørn.

Damptromleklubbens juleudstilling med slideshow. 2002

Den sidste betød at Damptromleklubben i to måneder hvert år skulle fjerne sin udstilling i laden, så kvæget kunne komme ind, og bagefter skulle vi så rydde op efter de, så vi kunne reetablere vores udstilling.

Derfor kom der en ide om at bygge en egen Damptromlehal. Vi fik kontakt med et arkitektfirma der for få midler tegnede en ny hal til den ringe pris af 5.000.000 Kr. Andelslandsbyen Nyvang anbefalede et fundraisingfirma der skulle stå for ansøgninger til diverse fonde. Desværre nåede vi ikke den første million inden det æbbede ud.

Så i 2020 kom der nye toner fra Andelslandsbyen Nyvang. Damptromleklubben fik den fjerne halvdel af hallen hvori der tidligere var hestevogn samling, mod selv at skulle finansiere etableringen af skillevæg mellem de to dele af hallen samt etableringen af opholdsrum og værksteder.

 

Gæsteindgang  
Kedelværktøj  
   
Udstilling af dampmaskiner i model Villy med nogle af dampmaskinerne
   
   
   
Restaureringsområde
Klubbutik
Indgang til klublokalet
Klublokale
Svejserummet
Værksted
   

 

Foto Steen Rudberg

 

Copyright © 2000-2021 by Damptromleklubben.dk
Sidst opdateret: 17. august 2021 16:17:46 +0200.